[...] Jednakże, jeśli nie może wykonać swojej pracy, trzustka rekompensuje to przez wydzielanie większych ilości insuliny. Nadmierne wydzielanie insuliny jest niekorzystne. Wysoki poziom insuliny jest przyjazny tkance tłuszczowej. Podwyższone poziomy insuliny u endomorfa pobudzają gromadzenie tłuszczu, powodując, że utrata tkanki tłuszczowej jest [...]
[...] intensywności treningów siłowych. GlycerGrow™ może również pomóc w minimalizacji bolesnych skurczów mięśni. Dodatkowo GlycerGrow™ wydaje się praktycznie nie mieć wpływu na poziom insuliny i poziom cukru we krwii. Podczas okresu „masowania" (nadwyżka kaloryczna) GlycerGrow™ może być łączone z Green Bulge™ i White Blood™ w celu uzyskania [...]
[...] aby zahamował apetyt) Chciałbym napisać nieco więcej, dlaczego nagłe skoki insuliny w odpowiedzi na spożyty posiłek są ważne i w jaki sposób przyczyniają się do kontroli poziomu cukru . Żeby to zrobić musimy sobie omówić fazy, w których insulina jest wydzielana. Wyrzut insuliny przez trzustkę zachodzi w dwóch etapach. Pierwszy etap zachodzi [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]
[...] America" mającą na celu informowanie ludzi, że można uniknąć by-passów bez pomocy chirurgii i leków. Koresponduje z nią około miliona osób. Pacjent B miał trójglicerydy na poziomie 2200, został polecony przez pacjenta A. Przy maksymalnych dawkach wszystkich swoich leków, miał poziom trójglicerydów 2200, zaś cholesterolu 250. Miał 42 lata, [...]
[...] na swoją „złożoność" w różnym czasie są trawione i wykorzystywane przez organizm. Jednak o ich walorach zdrowotnych i energetycznych decyduje to jak szybko podnoszą one poziom cukru we krwi i na jak długo. Produkty zawierające cukry proste jak i oczyszczone cukry złożone szybko podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają nam jednorazowo dużą [...]
[...] ciężar, a w sobotę mniejszy? Wszystkiemu „winny jest" indeks glikemiczny. Przeczytaj, o co tu chodzi i reguluj własne samopoczucie według potrzeb. Słowo „glykemia" oznacza poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny (GI) to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] w ciagu dnia) Oczywiście wszystko zalezy od stopnia zatłuszczenia i tempa metabolizmu, wiec każdy może manipulowac proporcjami. Radze jednak bialka pozostawic na staly poziomie a zmieniac proporcje tluszczy i weglowodanow. Pochodzenie wartosci odzywczych : Jako źródła białka polecam: - piersi - wołowina - chudy twaróg - białka jaj(1żółtko [...]
[...] stężenie we krwi najczęściej (praktycznie zawsze) ma związek z zaburzeniami metabolicznymi (np. otyłość) Trzeba pamiętać, że prawidłowa masa ciała nie wyklucza podwyższonego poziomu TG. Jeśli chodzi o podwyższony poziom TG u kobiet bardzo często są one narażone na cukrzycę, czy nadciśnienie tętnicze (częściej niż mężczyźni) zwłaszcza, gdy HDL [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] Duzym problemem podczas diet redukcyjnych jest fakt, ze wplywaja one negatywnie na wytwarzanie endogennego (wewnatrzustrojowego) IGF-1. Diety redukcyjne obnizaja dobowy poziom wydzielania IGF-1 powodujac straty w tkance miesniowej - nie wspominajac juz, ze rozwoj tkanki miesniowej staje sie w tych okresach praktycznie niemozliwy. Kolejna [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] ciała. Węglowodany dzielimy na proste i złożone: - węglowodany proste wchłaniają się bardzo szybko i charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym (gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi), - węglowodany złożone wchłaniają się powoli i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (w umiarkowany sposób zwiększają poziom cukru we krwi). [...]
[...] erytrocytów (komórek krwi transportujących tlen) glukoza stanowi jedyne źródło energii. Komórki te mogą funkcjonować tylko jeśli glukoza znajduje się powyżej określonego poziomu. Dlatego często w przypadku spadku poziomu glukozy odczuwamy uczucie słabości - to nasz mózg informuje nas o tym, że ilość dostarczanej glukozy jest niewystarczająca. [...]
[...] się sodu, elektrolitów, mikroelementów, które mogły być użyte do nawodnienia organizmu lub budowania mocnych kości i zębów, oraz całej wody, którą wypiłeś z napojem. Kiedy poziom cukru opadnie, staniesz się bardziej nerwowy i spowolniony. Za kilka godzin - a jeśli palisz, to już za dwie - nastąpi jeszcze dołek kofeinowy. Nie przejmuj się, wypij [...]
[...] siły na trening. Znam dobrze te symptomy, gdyż starając się uzyskać sylwetkę zawodowca, sam przez wiele lat przestrzegałem diety niskowęglowodanowej. Często miewałem niski poziom cukru we krwi, czułem się ospale. Oznaką tego, że przyjmuje się za mało węglowodanów, jest niemożność „napakowania mięśni" podczas treningu. Obecnie, zamiast [...]
[...] siły na trening. Znam dobrze te symptomy, gdyż starając się uzyskać sylwetkę zawodowca, sam przez wiele lat przestrzegałem diety niskowęglowodanowej. Często miewałem niski poziom cukru we krwi, czułem się ospale. Oznaką tego, że przyjmuje się za mało węglowodanów, jest niemożność „napakowania mięśni" podczas treningu. Obecnie, zamiast [...]
[...] ważnych dla ćwiczącego mężczyzny minerałów. Dlaczego właśnie cynk i magnez możemy uznać za niezbędne minerały przyczyniające się do wzrostu poziomu testosteronu, a tym samym wspomagające przyrost beztłuszczowej masy ciała? Otóż cynk jest minerałem odpowiedzialnym za produkcje [...]